Tuesday, January 7, 2014

Uusi vuosi



Aloitetaan tämän vuoden eka postaus kunnon kliseellä; uusi vuosi ja uudet kujeet! Se tosin pitää täysin paikkansa mun elämässä. Aloitin nimittäin maanantaina opiskelut Islannin yliopistossa. Poliittista tiedettä pitäisi nyt päntätä oikein urakalla. Hiukka hirvittää kuinka käy, luettavaa meinaan on! Mutta järjestelmällisyydellä ja ahkeruudella tästä varmasti selvitään kunnialla. Oman lisämausteensa opiskeluun tuo tietysti se, että opiskelen islanniksi ja englanniksi. Molemmat kielet ovat minulla onneksi suht vahvoja. Islannin kielen puhuminen sujuu tänä päivänä luontevammin kuin englannin, mutta kun pitää tieteellistä kieltä kirjoittaa, niin englanti taitaa ainakin vielä toistaiseksi viedä voiton.

Palaan vielä hieman joulun aikaan, meillä oli oikein ihana joulu ja tytöt olivat aivan täpinöissään. Varsinkin vanhempi, Viena, ei meinannut pysyä nahoissaan. Pientä sairastelua tosin oli, mutta ei se meidän joulua silti pilannut. Me syötiin jouluna alkuruoaksi hummeria ja pääruoaksi saksanhirven sisäfilettä. Hyvin maistui :) Islannissa syödään usein jouluna hieman samantyyppistä possunlihaa kuin Suomessa, mutta se ei ole kinkkua, vaan selkäosaa. Hamborgahryggur nimeltään. Se on kevyesti savustettua ja kypsennetään uunissa. Syödään lämpimänä ja on yleensä kosteampaa kuin meidän kinkku. Toinen perinteinen jouluruoka on hangikjöt, joka on on savustettua lampaanlihaa. Monet syövät myös riistaa niinkuin me tehtiin.

Uutta vuotta vietettiin anoppilassa hyvin syöden ja raketteja katsoen. Islantilaiset ovat hulluina ilotulituksiin ja käyttävät järkyttävät määrät rahaa raketteihin. Lisäksi eripuolilla kyliä ja kaupunkia on järjestettyjä ilotulituksia ja uudenvuoden kokkoja. Mekin käytiin kokolla kotikunnassamme Garðabærissa.

Nyt aion vielä yrittää illan ratoksi lukea hieman. Toivotan oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille!




2 comments:

  1. Onnittelut opiskelupaikasta! Tosi hienoa! Sulla siis ikaan kuin uudet tuulet puhaltaa ja uusi vaihe elamassa alkaa :) Tsemppia opintoihin! Teidan joulunvietto ja uusi vuosi kuulosti kivalta. Juhlitaanko siella muuten joulua jouluaattona vai paivana? Taalla Ausseissa joulupaiva on isoin juhlapaiva. Jouluaatto on kuin mika tahansa muu paiva. Joulupaivana avataan aamulla lahjat ja syodaan iso joululounas. Ja Tapaninpaivana kaikki lahtevat aleshoppailemaan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos :) Pakko kyllä sanoa että uuteen rytmiin tottuminen ottaa koville! Täällä vietetään joulua melko samalla lailla kuin Suomessa, eli aattoiltana lahjat. Alet alkaa pääasiassa vasta vuodenvaihteen jälkeen, jotkut liikkeet aloittavat jo joulun välipäivinä. En muista miten Suomessa, mutta täällä on vielä tapaninpäivänäkin kaupat kiinni. Ai niin ja joulupukkeja on 13 :D

      Delete